FAQ

Wat is FDN Services?

FDN Services is een dienst van Filmdistributeurs Nederland (FDN). Het biedt filmdistributeurs de mogelijkheid om resultaten van bioscoopfilms (omzetcijfers en algemene filminformatie) op een eenvoudige manier te zoeken en vinden.

Hoe werkt FDN Services?

FDN Services biedt een zoekfunctie waarmee de resultaten van films die in de bioscoop of het filmtheater in Nederland zijn uitgebracht eenvoudig kunnen worden opgezocht.
Het is ook mogelijk om gebruik te maken van filters. Deze filters zijn gecombineerd te gebruiken. Dat wil zeggen dat gezocht kan worden op de naam van een regisseur in combinatie met de naam van een acteur. Of dat er gekeken kan worden welke films met een Kijkwijzer-classificatie van 6 jaar er allemaal door een bepaalde distributeur zijn uitgebracht.
De resultaten van de zoekopdracht worden weergegeven in de vorm van een top 20-lijst. Deze kan op worden gerangschikt op basis van de omzet of het bezoek. De toplijst kan ook worden weergegeven als een top 50- of top 100-lijst. De toplijsten geven de resultaten weer van de films op basis van de gebruikte filters. Let op: indien vervolgens naar de zogeheten filmdetailpagina wordt doorgeklikt, wordt de totale omzet van de betreffende film weergegeven.

Waar haalt FDN Services de gegevens vandaan?

De data van FDN Services is afkomstig Maccsbox, een dienst die de workflow tussen filmdistributeurs en bioscoopexploitanten vereenvoudigt, en van het Digitaal Filmdepot (www.filmdepot.nl), het downloadplatform voor promotiematerialen van films van FDN-leden.
Belangrijk: de informatie in FDN Services wordt dagelijks ververst, maar het wil niet zeggen dat de meest actuele gegevens altijd voorradig zijn en weergegeven kunnen worden.

Waarom kan ik bepaalde films niet in FDN Services vinden?

FDN Services werkt met data uit andere databases. Van niet alle films zijn gegevens beschikbaar via deze databases. FDN zal in de loop der tijd data blijven toevoegen aan de andere databases en FDN Services. De dienst beschikte bij oplevering (mei 2015) over films en resultaten van film vanaf oktober 2008.

Waarom kan ik bepaalde personen in FDN Services niet vinden?

FDN Services werkt deels op basis van informatie aanwezig in het Digitaal Filmdepot. Niet alle acteurs, actrices, regisseurs, producenten en andere bij films betrokken personen worden opgevoerd in het Digitaal Filmdepot. Daarom zijn niet alle personen via de zoekfunctie van FDN Services te vinden. FDN zal in de loop der tijd data blijven toevoegen aan de andere databases en FDN Services.

Waarom zijn de cijfers die ik vind via FDN Services anders dan via andere bronnen?

FDN Services importeert de bezoek- en omzetcijfers uit Maccsbox. De cijfers hierin worden door bioscopen en filmtheaters aangeleverd. Deze cijfers worden op verschillende tijdstippen aangeleverd en soms ook nog gecorrigeerd. Het is goed om te beseffen dat de cijfers in FDN Services een momentopname zijn.
FDN Services is voor de aanlevering van cijfers niet alleen afhankelijk van bioscopen en filmtheaters, maar ook voor de wijze van registratie per filmnummer. Films die in verschillende versies worden uitgebracht (bijvoorbeeld IMAX of 3D) krijgen doorgaans aparte filmnummers. Als dat niet het geval is worden de resultaten gebundeld. Dat heeft gevolgen voor de wijze waarop de cijfers geïnterpreteerd moeten worden.

Hoe kan ik contact opnemen met FDN Services?

FDN Services is een dienst van de FDN die grotendeels is geautomatiseerd. Heeft u vragen over de dienst dan kunt u contact opnemen met FDN.